CARABASSAMBA FESTIVAL

QUI SOM?

Carabassamba som una associació cultural sense ànim de lucre que va néixer l’any 2012a Muro, Mallorca, amb l’objectiu de conèixer i aprendre més afons sobre el món de la percussió i la samba.

Carabassamba som el resultat d’un grup de batucada que va néixer la primavera del l’any 2006 com a grup de tambors de la colla de Dimonis de sa Pedrera , a mb el nom de Renovers de sa Pedrera. En un primer moment, només ens dedicàvem al món dels espectacles de foc, però les necessitats, les ganes d’apendre i d’evolucionar dins aquest món, ens van encoratjar a actuar per separat, fins que decidírem formar la nostra pròpia escola.

CARABASSAMBA PSCHOOL

Carabassamba P’school ens ha permès endinsar-nos dins el món dela percussió brasilera, amb una mescla de ritmes de diferents llocs d'aquest país (samba reggae, samba carioca, afro, samba funk, etc.) i especialitzar-nos en la samba que toquen les escoles de Rio de Janeiro. 

L’escola de Carabassamba està integrada per diverses formacions:

Carabassamba Jr formada per nins de 6 a 15 anys que s’inicien dins el món de la percussió.

Carabassamba batucada amateur formada per 3 0 membres de diferents edats que s’inicien dins el món de la samba.

Bateria Fogosa formació de batucada d’alt nivell amb músics i cantants que interpreten algunes de les cançons més conegudes de les escoles brasileres de Rio.

MESTRE CARABASSAMBERO

Antoni Crespí és un dels grans pilars de Carabassamba . Intengrant del grup des dels seus inicis i precursor del neixement de Carabassamba com a escola, s’ha convertit en el gran mestre de Samba Carioca de l’illa. La seva passió, constància i ganes d’aprendredia a dia l’han duit a compartir experiències amb diferentes formacions tant de l’illa, amb els Sandungueros i Bloco Ayan entre altres, com a nivell europeu, amb Bloco X (Alemanya), a més de conèixer a referents i grans m estres de batucadade diferents estils d’arreu del món. Fet que ha sabut transmetre dins l’associació. 

ALTRES MESTRES

Jayme Altaz ‘Samba no pé’. Magnífic ballarí brasiler resident a Mallorca que s’ha convertit en ànima i part imprescindible de Carabassamba , assumint tasques d’assessor musical i dissenyador de vestuari a més de ser el ballarí oficial. S’inicià en el món de l’espectacle amb tan sols 17 anys, participant en companyies de dansa professional afro-brasilera i aprenent dels millors -Marlene Silva, Jerônimo Portela, Valte Ribero,...-. La seva participació en una gran varietat d’espectacles van permetre a Jayme adquirirtables i encoratjar-lo a formar la seva pròpia companyia i córrer món fins arribar a Mallorca sempre transmetent de forma moderna el folklore brasiler. Actualment, Jayme ha aconseguit expandir el seu nom artístic dins el món de les batucades i festivals nacionals i internacionals, participant en diverses ocasions amb luna de les formacions més reconegudes d’Europa pel que fa a la samba carioca, Bloco X (Alemanya).

Chris Quade (2016) Considerat com un dels millors percussionistes d’Europa. Inicià la seva carrera com a músic quan era nin, i amb tan sols 15 anys s’especialitzà en percussió brasilera. Va aprendre percussió brasilera i cubana amb grans mestres com Dudu Tucci i Ravin Jayasuriya, i ha tocat en diferents grups musicals. Va fundar i dirigí l’escola de samba Unidos de Colonia i Suco Legal, i ha tocat en la banda de samba funk, Muamba. Actualment és director musical de Bloco X, toca en diferentes formacions musicals i des del 2004 toca el tamborí a Unidos de  Tijuca (guanyadors del carnaval de Rio de Janeiro en 2010 i 2012) i altres escoles de samba a Rio. Chris Quade ha realitzat diferents workshops a Mallorca de la mà de Carabassamba. 

Serrinha Raíz natural de Rio deJaneiro (Brasil). Va créixer en una família de músics, prop de l’escola de samba més antiga de Rio, Estácio de Sá, on tocà des de nin tots els instruments inimaginables. Al llarg de la seva carrera ha tocat amb molts grans artistes i ha fet de director musical a diverses escoles de samba. També ha format part de la primera selecció de la Showband Cidade do Samba, que es forma a partir dels més prestigiosos sambistes del carnaval de Rio . Actualment exerceix de percussionista en diferents Rodas de Samba i bandes brasileres, a més de ser el director de la bateria Estácio de Sá i la seva pròpia Carnevalsblocos. Per altra banda també fa de professorde percussió a una de les majors empreses brasileres ‘Petrobas’ i en diferents projectes socials al nordest de Brasil i Argentina. Ha deixat la seva petjada a Carabassamba juntament amb Chris Quade.

Leo Villar, percussionista i músic professional, bateria del grup Eveth, va ser el primer mestre de la formació, sent Renovers de sa Pedrera, i el que ens va despertar el gust per la percussió. Va ser el nostre mestre d’iniciació.

Marce Ventura músic, percussionista i integrant de la primera batucada de Mallorca. Amb ell es féu la primera passa cap a la samba carioca. El mestre dels canvis.

Pablo Ortiz, la seva trajectòria està avalada pels seus anys d’estudi musical en l’acadèmia de música de Carolinas i el Coservatori de música d’Alacant on s’especialitzà en percussió. A més ha desenvolupat els seus coneixements a Salvador de Bahía (Brasil) amb professionals de diverses escolas de samba i amb músics com Carlinhos Brown, entre altres. Gràcies als amplis coneixements ha desenvolupat la seva carrera musical a través de diferents projectes, com el de musicoteràpia per a persones amb discapacitat. Músic en diferents formacions d’Alacant i fundador i director de Escuela Carnavalia, referent a nivell nacional. Va realitzà un taller de samba reggea a Carabassamba l’any 2015

QUÈ ÉS CARABASSAMBA FESTIVAL?

El Carabassamba Festival és una trobada de batucades de diferents punts de l’illa que es celebra a Muro (Mallorca) des de fa 5 anys. Els ritmes dels tambors i la percussió són els protagonistes. Es tracta d’una cap de setmana on podem gaudir de concerts, tallers, 

festa i de convidats de fora de l’illa dins el nostre municipi. El Carabassamba Festival és un bon aparador pel que respecte a aquest àmbit de la percussió. De fet, són moltes les formacions que fan feina durant tot l’hivern per estrenar les seves noves propostes i espectacles. 

Cal destacar que Muro, aleshores baix el nom de Renovers, va ser el primer municipi en organitzar una trobada de batucades d’aquesta magnitut a Mallorca, encara que ja existien moltes formacions més veteranes. I després com a Carabassamba ha seguit sent un referent, ja que dóna el sus a la temporada del panorama batuquer de les illes, 

el primer cap de setmana després de les festes de Pasqua, i sempre ha intentat tenir convidats d’excepció de nivell nacional i internacional.

 

ENTORN I INFORMACIÓ D’INTERÉS

Muro és un municipi situat al nord-est de Mallorca (44 km de Palma) que limita amb Santa Margalida, Maria, Llubí, sa Pobla, Alcúdia i la mar. Té una extensió de 55,4 km2, i una població de 7.000 habitants. Consta de 2 nuclis poblacionals, Muro i Platja de Muro (8,5 km de costa). Cal destacar, que les seves platges han estat de les millor valorades a nivell nacional entre els usuaris de TripAdvisor i Trivago, de fet compten amb paratges de gran bellesa, com la zona protegida ‘Es Comú’ o el Parc Natural de s’Albufera (més de 2.500 hectàrees de zones humides i un dels ecosistemes amb major biodiversitat de les Illes Balears) de gran valor ornitològic.

 

Muro poble, és un municipi ric pel que fa al seu patrimoni artístic,monumental, etnològic i cultural. I a més, és famós per la seva gastronomia tradicional i la seva excel·lent reposteria. A Muro, després de les festes de Pasqua, es celebra la Fira de Sant Francesc. Una de les fires més importants de Mallorca, dedicada a l’agricultura, l’artesania i la ramaderia. I des de fa 5 anys, amb el Carabassamba Festival, ha aconseguit fer-se un lloc important dins les trobades de percussió.

 

LLOCS D’INTERÈS